Fragmente din cadrul webinarului „Însărcinată în pandemie”, susținut de Dr. Ionel Cioată, medic primar obstetrică-ginecologie
06.11.2021
Jamie, sora lui Britney Spears, vorbește public despre cum a învins criza de sarcină la 16 ani și a născut primul copil
11.11.2021
Fragmente din cadrul webinarului „Însărcinată în pandemie”, susținut de Dr. Ionel Cioată, medic primar obstetrică-ginecologie
06.11.2021
Jamie, sora lui Britney Spears, vorbește public despre cum a învins criza de sarcină la 16 ani și a născut primul copil
11.11.2021
Show all

În SUA a început Săptămâna Aprecierii Sprijinului oferit în Sarcină (8-12 noiembrie)

În perioada 8-12 noiembrie 2021, în Statele Unite se desfășoară Pregnancy Help Appreciation Week, o săptămână în care Heartbeat Internațional celebrează lucrătorii și voluntarii din cele peste 2.700 de centre care fac parte din rețeaua Heartbeat.

Cum se vede munca a zeci de mii de oameni care lucrează zilnic în sprijinul femeilor în criză de sarcină în SUA? Care sunt bucuriile și greutățile lor? Lisa Bourne de la PregnancyHelpNews a scris un articol emoționant despre rolul lor în salvarea a milioane de vieți.

Am tradus acest articol pentru a aduce încă un crâmpei din efortul uriaș al miilor de lucrători în domeniul crizei de sarcină din SUA mai aproape de mintea și de sufletul românilor din România, Republica Moldova, Cernăuți și diaspora. Direct spus: iată un model de profesionalism de la care nu trebuie să ne fie rușine să ne inspirăm, ci e nevoie să ne inspirăm cât mai mult și cât mai repede – adaptând, desigur, la mentalitățile și realitățile noastre. Minimul strict necesar este existența a cel puțin un centru de sprijin pentru femeile însărcinate care să ofere și servicii de sprijin în criza de sarcină în fiecare județ – nu există în mai mult de jumătate din județele României un astfel de centru, iar în Republica Moldova majoritatea raioanelor nu au un astfel de centru.

Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei oferă consultanță gratuită pentru  înființarea și dezvoltarea de centre de sprijin pentru femeile însărcinate. Pentru informații, vă rugăm să ne scrieți la alexandra.nadane@centrulsfantaelena.ro.

Să fii o persoană care oferă zilnic sprijin femeilor care se confruntă cu o sarcină neașteptată este o activitate vitală. În criza de sarcină, fiecare viață atârnă de un fir de ață, iar sprijinul salvează vieți.

Centrele de criză de sarcină, lucrătorii și voluntarii își asumă sarcina dificilă de a interveni în situații de viață dramatice, de a gestiona bugete insuficiente, de a lucra pe salarii mici, iar adesea munca lor nu este apreciată pe deplin. Dimpotrivă, uneori ei pot deveni victime ale disprețului și dezinformării sau ale furiei susținătorilor avortului.

Sprijinirea femeilor însărcinate îi ajută pe lucrători să înțeleagă că fac lucrarea lui Dumnezeu, ceea ce presupune deopotrivă sprijinirea vieții, cât și asumarea suferinței celor din jur:

„Uneori ajungem să vedem și să ținem în brațe un bebeluș a cărui viață a fost salvată și putem vedea cum femeile devin mame extraordinare. Alteori trecem prin pierderi și chiar prin tragedii”, a spus Betty McDowell vicepreședinte al Serviciilor de Misiune din cadrul Heartbeat Internațional.

În Statele Unite, organizațiile de sprijin în perioada sarcinii includ clinici medicale, centre care oferă resurse, centre maternale și asociații de adopție. Acestea continuă să ofere sprijin în fiecare zi, chiar și atunci când în spațiul public munca lor rămâne insuficient cunoscută:

„Efortul comunității de sprijin în timpul sarcinii a fost trecut adesea cu vederea, iar în ultimul timp chiar a fost denigrat. Oamenii buni care lucrează în aceste centre au răspuns unei chemări dificile, iar prețul pe care îl plătesc pentru asta este adesea costisitor”, a spus Betty McDowell vicepreședinte al Serviciilor de Misiune din cadrul Heartbeat Internațional. Acesta este motivul pentru care Heartbeat Internațional, cea mai mare rețea de centre de sprijin în criza de sarcină din lume, onorează comunitatea celor care oferă sprijin femeilor însărcinate și îi sărbătorește pe cei care răspund acestei chemări de a sluji aproapelui.

Lucrătorii din cadrul centrelor sunt alături de femei însărcinate și de familii pe tot parcursul sarcinii și nu numai, oferind sprijin emoțional, sprijin material, ecografii, cursuri pentru dezvoltarea abilităților parentale și multe altele, fără costuri.

În 2019, doar în SUA, cele peste 2.700 de centre ale Heartbeat Internațional au sprijinit aproape 2 milioane de persoane oferind servicii medicale, educaționale și ajutor material în valoare de aproximativ 270 de milioane de dolari. Pe lângă faptul că oferă servicii esențiale, centrele de sprijin s-au dovedit a fi valoroase și eficiente în îndeplinirea muncii pe care o fac.

Cercetările anterioare de la Charlotte Lozier. Institutul (CLI) au arătat că o majoritate covârșitoare a americanilor, indiferent dacă se identifică drept „pro-viață” sau „pro-alegere”, consideră centrele de sarcină ca pe o resursă valoroasă în cadrul comunității. Sondajele post-vizită arată că centrele au rate foarte ridicate de mulțumire din partea beneficiarilor:

„În fiecare zi ușile centrelor din întreaga lume se deschid pentru a oferi soluții la nevoile femeilor care se confruntă cu o sarcină neașteptată. Oamenii care lucrează în aceste centre nu o fac pentru premii. Nu o fac pentru faimă. O fac pentru că au fost chemați să slujească”, a declarat Andrea Trudden, directorul de comunicare și marketing al Heartbeat International.

Directorul centrelor afiliate Heartbeat, Beth Diemert, a subliniat importanța recunoașterii eforturilor lucrătorilor din cadrul centrelor de sprijin prin intermediul Pregnancy Help Appreciation Week: „Centrele sunt pline de oameni străluciți. Pentru modul lor grijuliu, iubitor și fără prejudecăți de a dărui, de a se jertfi în fiecare zi, ei merită să fie apreciați și sărbătoriți!”.

Iată ce puteți face pentru a-i sprijini pe cei care se implică în susținerea femeilor în criză de sarcină:

  • Rugați-vă pentru ei să le dea Dumnezeu putere să își continue misiunea, să ofere dragoste și sprijin fiecărei femei care cere ajutor.
  • Căutați cel mai apropiat centru de criză de sarcină, întrebați care sunt nevoile lor și încercați să vă implicați concret.
  • Donați produse de îngrijire. Centrele au întotdeauna nevoie de produse pentru proaspetele mămici (haine pentru perioada maternității, scutece, haine pentru copii), așa că donațiile materiale sunt o formă foarte eficientă de sprijin.
  • Donați bani. Donațiile financiare sunt esențiale, pentru că fără oameni generoși centrele de criză de sarcină nu ar putea oferi sprijin gratuit.
  • Distribuiți materiale informative pe rețelele de socializare. Împărtășiți cu ceilalți informații despre implicarea și sprijinul oferit de aceste centre.


Material adaptat după articolul Celebrating those who often serve at a cost – Pregnancy Help Appreciation Week kicks off scris de Lisa Bourne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *