Cum îți alegi medicul ginecolog în perioada sarcinii?
11.01.2021
Deși soțul ei abuziv a încercat să o omoare, ea a ales viața pentru fiicele ei triplete
19.01.2021
Cum îți alegi medicul ginecolog în perioada sarcinii?
11.01.2021
Deși soțul ei abuziv a încercat să o omoare, ea a ales viața pentru fiicele ei triplete
19.01.2021
Show all

Ghid – Cum poți ieși în siguranță dintr-o relație abuzivă

Care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont când decizi să ieși dintr-o relație abuzivă?
Ieșirea dintr-o relație abuzivă poate părea extrem de dificilă. Adesea femeile pleacă și se întorc de mai multe ori înainte de a pune capăt relației. Există motive complicate pentru care poate fi dificil să părăsești un partener abuziv.
E posibil să ai îndoieli sau temeri sau să te simți copleșită de ideea că vei pleca. Dar înainte să iei o decizie, trebuie să cunoști următoarele aspecte.

RELAȚIA ABUZIVĂ

  • Violența domestică începe cu un abuz emoțional și se transformă mai târziu în violență fizică. Este important să ceri ajutor cât mai curând posibil. Partenerul tău încearcă să te convingă că totul se întâmplă din vina ta. Fals. Nu poți determina pe cineva să te rănească sau să te maltrateze. Partenerul tău este responsabil pentru propriul comportament. Victima nu este niciodată vinovată pentru violența sau abuzul prin care trece.
  • Abuzul nu este normal. S-ar putea să crezi că abuzul e un semn că partenerul tău te iubește. Nu este. E posibil ca partenerul tău să te iubească, dar abuzul nu este un semn al acestei iubiri. S-ar putea să crezi că dragostea romantică e și pasională și că abuzul fizic e semn al pasiunii. Nu este. O relație sănătoasă este cea în care te simți în siguranță și nu include abuz fizic, sexual, emoțional sau verbal.
  • Oricine poate trece printr-un abuz. Unele femei cred că abuzul nu e ceva ce li se poate întâmpla. Fals. Abuzul poate apărea în viața oricui, indiferent de nivelul de studii, vârstă, cartierul în care locuiești și indiferent dacă ești căsătorită sau nu.
  • Partenerul tău se poartă frumos cu tine uneori. În majoritatea cazurilor, după abuz urmează o perioadă în care partenerul încearcă să te facă să te simți apreciată și iubită. Însă e foarte probabil ca abuzul să se repete în scurt timp. De obicei situația se înrăutățește în timp, nu se îmbunătățește.
  • Nu poți ajuta un partener abuziv și nici nu-i poți rezolva problemele. Nu este responsabilitatea ta să convingi un partener violent sau abuziv să ceară ajutor specializat. Tu ești responsabilă doar de siguranța ta și, dacă ai copii sau ești însărcinată, a copiilor născuți sau nenăscuți. Unii parteneri spun că vor accepta sprijin profesionist doar pentru a te determina să rămâi în continuare cu el. Însă faptul că va face consiliere sau terapie nu e o garanție că violența se va opri.
  • Violența poate provoca probleme fizice și emoționale grave. Cu cât stai mai mult într-o situație de violență, cu atât poți să fii mai afectată.

Dacă ai copii sau ești însărcinată, gândește-te și la siguranța lor.

Având în vedere că mulți agresori devin mai violenți după ce victimele lor pleacă, e foarte important să ai un plan de siguranță pe care să-l construiești cu ajutorul prietenilor sau a unei persoane specializate în sprijinirea victimelor violenței. Iată mai jos câteva sfaturi care să te ajute să-ți construiești acest plan.

CU CINE POT VORBI DESPRE IEȘIREA DINTR-O RELAȚIE ABUZIVĂ?

Sunt mulți oameni care te pot ajuta să îți clarifici opțiunile pentru a părăsi o relație abuzivă. Ar putea fi complicat dacă partenerul află că vrei să pleci, de aceea e important să vorbești numai cu persoane care nu vor spune abuzatorului care sunt planurile tale. Iată câteva categorii la care poți apela:

  • Ajutor de urgență. Dacă viața îți este în pericol, apelează numărul de urgență 112.
  • Un consilier pentru criza de sarcină. Dacă ești însărcinată, iar partenerul tău te presează să faci avort, sună la 0800.070.013 – linie telefonică gratuită a Asociației pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei.
  • Familia și prietenii din afara cercului abuzatorului. Familia sau prietenii care te-au cunoscut înainte de a intra într-o relație abuzivă s-ar putea să te ajute. Dacă ai mai mulți prieteni sau membri ai familiei care răspund pozitiv apelului tău, pune-i în legătură, astfel încât să colaboreze pentru a te ajuta.
  • Un medic la care mergi. Deși în România încă nu există cursuri specializate care să-i ajute pe medici să recunoască semnele de coerciție și să direcționeze femeile către centre specializate, dacă singurul loc în care reușești să mergi fără partener e medicul de familie, medicul ginecolog sau alt medic specialist, spune-i problema și cere-i să te ajute.
  • Un profesor, un consilier sau directorul de la școala copilului tău. Aceștia pot ști informații despre centre sau soluții de sprijin existente la nivelul comunității.
  • Departamentul de Resurse Umane. Dacă ai un serviciu în afara casei, poți solicita sprijinul departamentului de HR din compania unde lucrezi pentru a-ți facilita accesul la posibilitățile de sprijin din comunitate.

CUM POT SĂ PLEC DIN RELAȚIE ȘI SĂ RĂMÂN ÎN SIGURANȚĂ?

  • Găsește o prietenă care te poate găzdui o perioadă sau un loc sigur în care poți sta. Creează o parolă pe care o poți folosi în discuțiile cu prietenii, familia sau vecinii pentru a-i informa că ești în pericol, fără ca partenerul să-și dea seama. Dacă este posibil, stabiliți împreună un loc secret de unde te pot lua.
  • Păstrează un telefon mobil în apropiere. Atunci când suni după ajutor, încearcă să nu o faci de pe telefonul de pe acasă sau de pe un mobil comun. E posibil ca partenerul tău să-ți urmărească numerele la care suni.
  • Memorează numerele de telefon ale prietenilor, ale familiei sau ale unor adăposturi de urgență. Dacă partenerul tău îți ia telefonul, vei putea să-i contactezi pe cei dragi sau să găsești un adăpost.
  • Fă-ți o listă cu lucruri pe care să le iei dacă trebuie să pleci rapid. Documentele de identitate sunt principala prioritate. Pune aceste lucruri într-un loc sigur în care partenerul tău nu le va găsi. Dacă ești într-un pericol iminent, pleacă fără ele. Dacă poți să îți iei banii fără să te împiedice, ia-i, dacă nu, lasă-i, pentru că sunt mai importante viața și libertatea.
  • Dacă poți, ascunde o copie a cheilor de la mașină, astfel încât să poți pleca în cazul în care partenerul îți ia cheile pe care le folosești în mod obișnuit.
  • Contactează-ți medicul de familie pentru a obține medicamente sau alte produse medicale necesare pentru tine și pentru copii.
  • Depune o plângere la poliție și cere un ordin de restricție.
  • Protejează-ți securitatea online, pe măsură ce faci planuri de plecare. Folosește un calculator dintr-o bibliotecă sau mergi la un internet-cafe pentru a găsi informații sau utilizează telefonul ori calculatorul unui prieten. E posibil ca partenerul tău să-ți urmărească datele de pe calculatorul de acasă.
  • Atunci când pleci, ia cu tine orice dovadă de abuz sau violență: înregistrări audio/video, copii ale plângerilor la poliție, certificate medico-legale, imagini cu rănile provocate sau cu deteriorarea obiectelor din casă. Păstrează copii ale documentelor într-un cloud sau pe un hard extern și, dacă ai prieteni siguri sau ai apelat deja la specialiști, trimite-le și lor.

CE FAC DACĂ MI-E FRICĂ SĂ PLEC?

Ieșirea dintr-o relație abuzivă nu este ușoară. S-ar putea să spui că îți iubești partenerul sau să ai speranța că lucrurile se vor îmbunătăți. Poate fi, de asemenea, dificil sau înfricoșător să pleci, deoarece:

  • Partenerul tău poate fi tată al copiilor tăi născuți sau tatăl copilului cu care ești însărcinată.
  • Este posibil ca partenerul să te fi izolat de prieteni și familie, motiv pentru care simți că n-ai unde să te duci.
  • Partenerul tău îți poate lua banii, motiv pentru care te poți gândi că n-ai resurse să pleci.
  • Este posibil ca partenerul să te fi amenințat pe tine sau pe copii.
  • Te gândești că tulburi viața copiilor.
  • Este posibil să ai o rudă sau un copil cu dizabilități în îngrijire.
  • Sănătatea ta ar putea fi slăbită din cauza violenței sau a unei boli.
  • Este posibil să ai în continuare sentimente pentru partenerul tău sau să te gândești că va rămâne singur și neajutorat pentru tot restul vieții.

DAR, poți primi ajutor pentru rezolvarea TUTUROR acestor probleme!

Discută cu un prieten, un consilier sau o organizație de sprijin. Dacă ești în criză de sarcină, sună la 0800.070.013- linie telefonică gratuită a Asociației pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei. Nu ești singură. Există oameni care doresc să te sprijine.

Chiar dacă ți se pare că plecatul din relație e singura soluție, e posibil să te simți confuză și speriată de ideea de a pleca. E normal. Nu trebuie să te decizi să pleci în clipa asta. Dar dacă ești într-o relație abuzivă, trebuie să ceri ajutor.

Cum pot pleca, dacă nu am bani?

În relațiile abuzive se întâmplă des ca partenerul să aibă controlul exclusiv al banilor, să nu permită femeii să lucreze în afara casei sau să aibă legături cu familia și prietenii.

Chiar dacă nu ai bani, poți căuta un adăpost pentru victimele violenței și nu trebuie să plătești pentru a fi sprijinită.

Unde pot merge dacă decid să plec?

Chiar dacă nu ai o prietenă sau un membru al familiei la care să mergi, ai totuși o opțiune sigură. Un adăpost împotriva violenței domestice, numit uneori și „adăpost pentru femei”, este un loc sigur pentru o femeie care are un partener violent. Locul în care se află nu este public, iar acest lucru ajută femeia să nu fie găsită cu ușurință de partenerul abuziv. Aceste adăposturi au camere pentru femei și copii.

Ce se întâmplă după ce ajung la un adăpost sau centru pentru victimele violenței?

Centrele și adăposturile pentru victimele violenței oferă un sprijin de bază pentru femeile care pleacă din relații abuzive. De asemenea, pot asigura gratuit hrană și sprijin în îngrijirea copiilor.

Adăposturile împotriva violenței domestice oferă adesea:

  • Consiliere individuală și grupuri de sprijin;
  • Sprijin la înscrierea copiilor la creșă, grădiniță și școală;
  • Formare profesională și ajutor în găsirea unui loc de muncă;
  • Asistență juridică;
  • Sprijin în găsirea unei locuințe pe termen lung.

Centre din București dedicate sprijinirii victimelor violenței:

Solvodi – Solidaritate cu femeile în dificultate

Numere de telefon: 0213325020 | 0787895225 | 0756514940

http://solwodi.ro/centrul-de-recuperare-pentru-victimele-violentei-in-familie/

Asociația Casa Ioana

Telefon: 021 3326390

https://casaioana.org/

Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București

021 314 2315

https://www.dgas.ro/

Adaptare după Women’s Health

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *