Lansăm Caravana „Sprijin pentru femei însărcinate și mame”. 6 moduri prin care poți să ajuți
09.01.2021
Ghid – Cum poți ieși în siguranță dintr-o relație abuzivă
17.01.2021
Show all

Cum îți alegi medicul ginecolog în perioada sarcinii?

Felicitări, ai aflat o veste incredibilă: ești mămică!

De îndată ce afli că ești însărcinată, pe lângă multitudinea de sentimentele și schimbări hormonale pe care le trăiești, începi să îți pui întrebări, iar una dintre ele este legată de alegerea medicului ginecolog.

Prin OUG 96/2003, orice femeie însărcinată are dreptul să beneficieze de servicii medicale gratuite, precum luarea în evidență de către un medic ginecolog în primul trimestru de sarcină. Mai multe detalii găsiți în articolul despre drepturile femeii însărcinate disponibil aici.

O femeie însărcinată are nevoie de informații, răspunsuri la întrebări și de sprijin. De aceea este important să ai în vedere anumite criterii când îți alegi medicul ginecolog care urmează să-ți supravegheze sarcina și nașterea. Iată 6 criterii care să-ți ușureze alegerea:

1. Cere recomandări de la persoane de încredere din cercul tău de cunoscuți. Programează 2-3 consultații pentru a-ți forma o părere.

2. Asigură-te că aveți aceleași valori. Un medic pro-viață poate fi un sprijin important atunci când ai cea mai mare nevoie.

3. Verifică experiența medicului. Dacă acesta este cunoscut pentru că a urmărit evoluția unor sarcini cu risc ridicat, a rezolvat probleme complicate, găsind soluții prin care să salveze și mama, și copilul, înseamnă că este o persoană bine pregătită, iar acest lucru te va ajuta să te simți în siguranță.

4. Caută un medic cu deschidere, disponibilitate și încredere. Ginecologul potrivit este cel cu care poți comunica deschis și sincer, în care să poți avea încredere și care să-ți răspundă la întrebări.

5. Dacă mergi la un cabinet privat și vrei să naști într-un spital de stat, este necesar să știi din timp care este spitalul în care doctorul profesează și regulile acestuia.

6. Realizează un plan B cu medicul tău ginecolog. E bine să aduci în discuție ce se va întâmpla dacă nu va fi la cabinet când ai nevoie de o consultație sau dacă nu va fi de gardă când vei naște. În mod obișnuit acesta îți spune că vei naște cu medicul care este de gardă, dacă alegi să naști la un spital de stat. Nu uita să ai la tine dosarul cu analize și controale medicale din timpul sarcinii.

Ești însărcinată și ai nevoie de sprijin? Sună la 0800.070.013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *