A sunat la un centru de consiliere după 50 de ani de la avort
25.06.2020
Ajută-ne și tu să deschidem Centrul Sf. Elena! Mai avem nevoie de 30.000 RON
27.06.2020
A sunat la un centru de consiliere după 50 de ani de la avort
25.06.2020
Ajută-ne și tu să deschidem Centrul Sf. Elena! Mai avem nevoie de 30.000 RON
27.06.2020
Show all

În pragul sinuciderii, copilul nenăscut i-a salvat viața

Ieri am ascultat o poveste despre o criză de sarcină care s-ar fi terminat printr-o dublă tragedie, dacă Sfântul Nectarie nu ar fi făcut o minune.

Minuni făcute de Sfântul Nectarie cu femei însărcinate sunt foarte multe – de aceea, în cinstea lui, mulții copii sunt botezați Nectarie sau Nectaria.

Laura (numele este schimbat) avea doi copii și un soț care nu o sprijinea. Faptul că bărbatul nu îi oferea nicio susținere a descumpănit-o mult. Și a adus-o în pragul depresiei. Mai avea, totuși, putere să se roage la Sfântul Nectarie din când în când, ca să îndrepte lucrurile de acasă.

Multe femei încearcă să își trateze depresia cu fel de fel de paliative. Leacuri iluzorii pentru o boală cu rădăcini greu de smuls! Inclusiv Laura a făcut astfel. Și-a închipuit că un tratament benefic pentru starea ei ar fi slăbitul… Așa că a început să ia pastile de slăbit.

Apoi, în prima lună în care nu a avut menstruație, s-a gândit că este un efect secundar al tratamentului. În următoarea lună, și-a dat aceeași explicație. Dar a treia lună a făcut, totuși, un test de sarcină. Rezultatul a fost pozitiv.

Deci avem așa: o femeie însărcinată care suferă de depresie, dar care are grijă de doi copii; un soț pe care nu putea conta și pastile pe timpul sarcinii. Câteva elemente care, în mod obișnuit, declanșează criza de sarcină.

Faptul că lua medicamente o speria enorm pe Laura. În România, mulți cred că o femeie va naște un copil cu handicap grav, dacă ia pastile pe timpul sarcinii: e o convingere care a devenit aproape un mit. Teama că pastilele ar putea să îi facă rău bebelușului o măcina pe dinăuntru.

Cei din jur au început și ei să o preseze să facă avort, spunând că o să nască un copil bolnav și asta o să îi agraveze depresia. Ea nu voia să facă avort, pentru că știa că e copilul ei acolo. Știa că este viu, deși se întrista că nu îl simțise mișcând în burtică așa cum îi simțise pe primii doi copii.

Iar într-un moment de slăbiciune, Laura a hotărât să se sinucidă. A ales o zi în care era singură acasă și a ieșit în apropiere. Acolo, a început să înghită pastile pentru a-și curma viața. Avea multe la ea, dar după primele două s-a întâmplat ceva neașteptat. Deodată, copilul din burtă a început să se miște foarte puternic, continuu, arătându-i că e acolo. Că e VIU. Cerându-i, parcă, să se oprească. A șocat-o ce s-a întâmplat, mai ales că, până atunci, micuțul nu-i dăduse niciun semn…. Era prima dată când îi simțea mișcările și acestea erau neînchipuit de puternice. Nu se compara cu nimic din ce simțise la primii doi copii. Pur și simplu parcă fugea prin burtica ei.

Primul lucru la care s-a gândit a fost să-i ceară ajutorul Sfântului Nectarie. Atât a zis: „Sfinte Nectarie, ajută-mă!”

Apoi, s-a forțat să vomite ce înghițise. Și a reușit.

Când copilul care i-a salvat viața a venit pe lume, i-a pus numele după Sfântul Nectarie.

Povestea Laurei nu are doar acest happy-end, ci are și o parte dureroasă.

După nașterea celui de-al treilea copil, femeia a mai rămas o dată însărcinată, dar a avortat, la presiunea uriașă a membrilor familiei. Avortul i-a agravat foarte mult depresia și a vrut iar să se sinucidă. Copilul care îi salvase viața înainte a venit brusc lângă ea și a oprit-o, salvându-i astfel viața pentru a doua oară.

Practic copiii sunt singurul sprijin emoțional pe care îl mai are Laura.

Dacă vă întrebați de ce Laura a ajuns să fie căsătorită cu un bărbat care nu o sprijină și care a presat-o să avorteze de două ori, răspunsul este simplu: mitul că relațiile intime înainte de căsătorie sunt benefice i-a deturnat pur și simplu viața din adolescență. Iar această deturnare de la echilibru, de la stăpânire de sine, de la educație (a luat aproape 10 la bacalaureat, dar nu a mers facultate) este și explicația pentru care nu poate să iasă din căsnicia sa.

Am scris această postare pentru campania „Speranță pentru amândoi”, deoarece un centru de sprijin nu se ocupă doar de cazurile care ajung acolo, ci face cât de mult poate pentru a promova un curs al vieții armonios și a informa despre pericolele care îl pot afecta. Ne străduim să informăm oamenii despre criza de sarcină, despre cauzele care duc la ea și despre tipurile de sprijin care o pot soluționa în mod benefic pentru mamă și pentru copil. E bine ca informațiile de acest fel să ajungă în primul rând la adolescenți. Ca să învețe să sprijine și să aleagă bine, când sunt confruntați cu o situație de criză. După ce vom deschide Centrul „Sfânta Împărăteasă Elena” vă vom prezenta un proiect pe această temă, adresat adolescenților. Până atunci, vă rugăm să ne ajutați să îl deschidem!

Până azi, în cadrul campaniei „Redăm speranța pentru amândoi”, s-au strâns 65.500 RON, 65,5% din fondurile necesare deschiderii și funcționării Centrului de consiliere și informare pentru femeile în criză de sarcină „Sfânta Împărăteasă Elena”.

5 modalități prin care poți sprijini deschiderea Centrului Sf. Elena:

 1. Setează o donație lunară recurentă de 10 RON/3€/3$ în conturile de mai jos:
  Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei
  Cod fiscal: 36913780
  Conturi:
  RO79RNCB0082153361040001 LEI
  RO52RNCB0082153361040002 EURO
  RO25RNCB0082153361040003 USD
 2. Donează-ți ziua de naștere pentru deschiderea noului centru prin platforma Galantom: https://centrulalexandra.galantom.ro/event-projects/view?id=2685;
 3. Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit datorat statului către Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei, prin completarea formularului 230 până la 30 iunie 2020. Formularul este disponibil aici: https://centrulalexandra.ro/wp-content/uploads/2020/04/230_OPANAF_50_2019.pdf
 4. Donează cu cardul prin aplicați Mobilpay, dând click pe acest link: https://secure.mobilpay.ro/buy-product/1ataq5er
 5. Donează prin Paypal folosind acest link: http://paypal.me/centrulalexandra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *