Scrisoare adresată Domnului Ministru al Sănătății: Propuneri pentru fundamentarea reală a politicilor publice în criza de sarcină
27.04.2020Atelier online de alăptare cu Monica Gornistu – 8 mai, ora 12.30
30.04.2020Dragi susținători ai vieții,
Buletinul din această săptămână este lung, pentru că în doar câteva zile s-au întâmplat foarte multe lucruri la Centrul Sf. Alexandra. Totuși, citirea lui nu va lua mai mult de șase minute, deci vă rugăm să îl parcurgeți!
- Principalele date despre activitatea Centrului în săptămâna 20-26 aprilie
- 8 femei în criză de sarcină au apelat pentru prima dată la serviciile Centrului;
- am oferit 35 de ore de consiliere gratuită;
- am oferit sprijin material în valoare de 3.400 lei;
- am trimis două scrisori deschise către Avocatul Poporului și Ministrul Sănătății despre politicile publice care privesc femeile în criză de sarcină;
- am realizat o întâlnire a grupului de sprijin online pentru femeile însărcinate;
- am obținut calificarea profesională de consilier în dezvoltare personală pentru două persoane care vor ajuta noi cazuri de femei în criză de sarcină;
- am tradus un ghid despre cum poți sprijini o femeie aflată într-o situație de violență.
- Noi orizonturi de dezvoltare
În prezent avem 80 de cazuri active la Centrul Sf. Alexandra: femei în criză de sarcină, mame singure și familii în dificultate care primesc constant sprijin din partea Centrului.
Practic Centrul Sf. Alexandra lucrează la toată capacitatea, ba chiar și peste. Un aspect important cu privire la numărul de persoane beneficiare și numărul orelor de muncă per angajat este că există baremuri date de stat care nu pot fi depășite.
De aceea, soluția pe care am identificat-o pentru a primi noi persoane care solicită sprijin este să deschidem un nou centru.
Noul centru va prelua cazurile noi care nu necesită consiliere psihologică de specialitate și asistență socială și cazurile de la Centrul Sf. Alexandra care nu mai au nevoie de consiliere psihologică de specialitate sau de asistență socială. Este vorba de persoane a căror primă necesitate este lucrul cu un lifecoach profesionist. Diferența între ce face un lifecoach și un psiholog o puteți citi aici.
Noul centru se va numi Centrul de consiliere și informare pentru femeile în criză de sarcină „Sfânta Împărăteasă Elena”.
Am început pregătirile pentru deschiderea lui.
Pașii imediat următori sunt:
- să obținem calificarea de manager în servicii sociale pentru persoana care va coordona acest nou centru. Este o cerință legală obligatorie, iar cursul respectiv costă 1.500 lei;
- să obținem calificarea de lifecoach pentru o persoană care va lucra în noul centru.
Coaching-ul ajută beneficiarii să găsească soluții reale la problemele lor. Vom obține o reducere pentru costul unui curs de lifecoach, de la 1.500 euro la 990 de euro dacă reușim să ne înscriem în această săptămână;
- să recrutăm doi consilieri cu experiență în sprijinirea femeilor în criză de sarcină.
Vă rugăm să ne sprijiniți în deschiderea noului centru!
Puteți dona în conturile asociației afișate aici și la finalul acestui mail.
- Demersuri privind adopția de la naștere
Două dintre solicitările primite în perioada 20-26 aprilie au fost de la femei în criză de sarcină care au ales să nască copiii, dar nu se pot ocupa de creșterea și educația lor și consideră că cel mai bine pentru copii lor este să îi încredințeze spre adopție unor familii care să îi crească și să îi educe în mod adecvat. Iată ce ne-au scris:
„Mă numesc Raluca. Sunt însărcinată în 5 luni. Nu am făcut avort de dragul acestui copil. Mi-am dorit să nu-l avortez, ci să trăiască și să-i fie bine. Din păcate nu pot crește copilul, pentru că sunt încă în liceu. Îmi doresc să aibă parte de o creștere și o educație bună, iar lângă mine nu le poate avea. Aș vrea să-l dau spre adopție unei familii. Cum pot face asta?”
„Mă numesc Ioana și sunt însărcinată în 6 luni. Am ales să păstrez sarcina, să nu fac avort. Am zis că nu e bine să-i fac rău copilului și să trăiesc toată viața cu durerea că puteam să-i dau o șansă la viață și n-am făcut-o. Părinții mei nu mă vor primi acasă cu copilul. Lucrez pe un salariu mic, iar lucrurile nu se vor schimba în viitorul apropiat. Vreau să dau copilul spre adopție.”
Deși organizațiile pro-viață din România solicită încă din anul 2014 introducerea legală a adopției de la naștere, autoritățile nu s-au aplecat până în prezent asupra acestei măsuri care ar sprijini acele femei în criză de sarcină care doresc să își încredințeze copilul spre adopție pentru ca acesta să aibă parte de o îngrijire corespunzătoare.
Săptămâna trecută, Avocatul Poporului, doamna Renate Weber, a declarat: „Reducerea avorturilor o să producă mult mai multe victime decât coronavirusul. Mă tem, sincer, că la finalul acestei perioade vom avea iarăși copii abandonați în maternități”.
Ca răspuns la această declarație, i-am trimis o scrisoare deschisă în care îi solicităm să sprijine adopția de la naștere, care evită atât avortul, cât și abandonul sau creșterea neadecvată a copilului:
Iată un fragment din scrisoare:
„Una dintre soluțiile de politici publice pentru a nu a avea copii abandonați în maternități – nu doar în perioada epidemiei Covid-19, ci și în restul timpului – este crearea posibilității legale ca femeia însărcinată care consideră că nu poate crește copilul să îl încredințeze spre adopție imediat după naștere, după modelul adopției începute în perioada de sarcină care este utilizat în SUA, Marea Britanie, Australia și în alte state.”
Scrisoarea conține:
- broșura „Adoption stories from birth mothers”, realizată în S.U.A., cu o serie de mărturii despre ce au simțit femeile care au apelat la încredințarea copilului spre adopție, și mărturii traduse în română din această broșură;
- broșura „Considering adoption for your child”, despre cum funcționează această procedură în statul australian Western Australia și o sinteză în limba română a metodologiei din acest stat, care răspunde la diferite întrebări importante, legate de alegerea familiei adoptatoare, relația mamei biologice cu familia adoptatoare, posibilitatea de a se răzgândi pentru mama biologică, evitarea traficului de copii etc.
Puteți citi scrisoarea către Avocatul Poporului aici.
- Demersuri pentru fundamentarea științifică a politicilor publice care vizează criza de sarcină
În urma unei scrisori trimise de Asociația Front privitoare la avortul la cerere în perioada pandemiei, Ministrul Sănătății a trimis o înștiințare către Direcțiile de Sănătate Publică și către spitale, în care solicită încadrarea avortului la cerere între procedurile obligatorii pe care medicii trebuie să le efectueze în timpul pandemiei.
Pentru că simpla încadrare a avortului la cerere între aceste proceduri nu rezolvă nevoile reale ale femeilor în criză de sarcină, i-am trimis o scrisoare deschisă Domnului Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, cu propuneri pentru fundamentarea reală a politicilor publice în criza de sarcină.
Iată două fragmente din scrisoare:
„Dacă vă preocupă în mod real sănătatea și binele femeilor însărcinate, simpla încadrare a avortului la cerere între procedurile medicale necesare în perioada pandemiei nu este suficientă. Avortul la cerere face parte din problematica crizei de sarcină, puțin studiată în România. Iată câteva rezultate științifice din Statele Unite (cf. „Forced Abortion in America”, raport realizat de The Elliot Institute, disponibil online la: https://www.theunchoice.com/pdf/FactSheets/ForcedAbortions.pdf):
• 64% din femei au declarat că s-au simțit presate să facă avort;
• majoritatea s-au simțit împinse de la spate sau nesigure, dar, cu toate acestea, 67% nu au primit consiliere;
• clinicile nu reușesc să determine existența coerciției;
• 65% dintre femei au simptome de traumă psihologică după avort.
[…]
Iată câteva măsuri necesare pe care le puteți lua pentru a fundamenta pe realitate politicile publice legate de criza de sarcină și, implicit, pentru a sprijini femeile în criză de sarcină:
1. Realizarea unor studii pe tema crizei de sarcină, care să analizeze cauzele crizei de sarcină și ce variabile determină rezultatele posibile ale crizei de sarcină: nașterea copilului sau avortul.
2. Realizarea unor studii longitudinale care să evalueze starea de sănătate fizică și psihică și situația familială și socială a femeilor care au trecut prin criză de sarcină.
3. Realizarea unor studii longitudinale cu privire la sindromul de stres post-traumatic în urma avortului, starea de sănătate fizică și psihică și situația familială și socială a femeilor post-avortive.
4. Realizarea unei statistici naționale reale a avorturilor. În prezent, clinicile private nu raportează numărul de avorturi chirurgicale pe care le efectuează, iar avorturile medicamentoase nu sunt raportate nici de spitalele de stat, nici de clinicile private.
5. Finanțarea centrelor care acordă sprijin femeilor în criză de sarcină pentru a naște copilul, astfel încât acestea să poată beneficia, la cerere, de consiliere psihologică gratuită și de sprijinul unui asistent social specializat în criza de sarcină.
6. Crearea posibilității legale ca femeia însărcinată care consideră că nu poate crește copilul să îl încredințeze spre adopție imediat după naștere, după modelul adopției începute în perioada de sarcină care este utilizat în SUA, Marea Britanie, Australia.
7. Legiferarea posibilității, la cererea mamei care a pierdut sarcina, de a înmormânta legal copilul, pentru a atenua durerea și consecințele psihologice ale pierderii.”
Puteți citi aici scrisoarea integrală trimisă Ministrului Sănătății.
Vă rugăm să distribuiți ambele scrisori, pentru a face cunoscute aceste demersuri, care sunt vitale pentru creșterea sprijinului femeilor în criză de sarcină.
Vă mulțumim pentru sprijin și vă rugăm să rămâneți în continuare alături de noi. Doar așa putem dezvolta împreună servicii profesioniste care să ajute cât mai multe femei în criză de sarcină să se bucure de nașterea copiilor lor.
Alexandra Nadane
Director Executiv
Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”
Date pentru donații:
Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei
Cod fiscal: 36913780
Conturi:
RO79RNCB0082153361040001 LEI
RO52RNCB0082153361040002 EURO
RO25RNCB0082153361040003 USD
Deschise la BCR Unirii