Vă așteptăm pe 21 noiembrie la Gala caritabilă „Împreună pentru viață”
07.11.2019Donează 20% din impozitul datorat statului către Centrul de consiliere Sf. Alexandra
01.12.2019Stimați invitați, bună seara și bine ați venit la Gala caritabilă „Împreună pentru viață” 2019 a Centrului de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”.
Vă mulțumesc că ați dat la o parte grijile zilei și ați ales să fim împreună în această seară. Vă prețuim și ne bucurăm că v-ați făcut timp pentru viață.
S-au împlinit 5 ani de când Marșul pentru viață și activitățile pro-viață au început să se dezvolte vertiginos, în acest an fiind organizate în peste 670 de localități din România și Republica Moldova. Cu doi ani în urmă s-a înființat Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei care a deschis Centrul Sf. Alexandra.
Centrul nostru, ca și alte centre similare din țară, este un rod al acestui demers pro-viață.
Voi da un exemplu care arată cum de ce este nevoie și de ce apar astfel de centre.
Ieri am primit un telefon: „Alexandra, e o tânără care lucrează în compania X. Tocmai a fost promovată în funcție, dar când șefii au aflat că e însărcinată i-au cerut să facă avort pentru a rămâne în continuare pe poziția respectivă. Ea se gândește că n-are altă soluție să își păstreze poziția. Astăzi la ora 16 are programare la avort.”
Am luat legătura cu ea. Avea nevoie de un job similar în altă firmă sau de sprijin financiar pe parcursul sarcinii. Am sunat repede câțiva cunoscuți și le-am cerut sfatul. În paralel, am rugat cât mai mulți oameni să se roage pentru ea.
E greu de găsit o companie care să angajeze o femeie însărcinată, dar ce nu face omul pentru a salva o viață de copil și un suflet de mamă. A apărut posibilitatea unui loc de muncă flexibil, care să-i permită să se ocupe de creșterea copilului. Am sunat-o, i-am zis oferta, a mulțumit.
La ora 16 nu a făcut avort, dar mai departe nu știu ce va face. S-a deschis o ușă, dar înainte de asta i s-au trântit mai multe în față și asta e foarte dureros și marchează, mai ales în perioada de sarcină.
Mulți dintre cei care urmăriți pagina de Facebook ați văzut din când în când rugămintea de a oferi ajutor pentru diferite cazuri. Vă mulțumim că ați donat bani sau produse sau ați distribuit mesajul mai departe.
Însă în seara aceasta vă solicităm sprijinul nu doar pentru cazuri specifice, ci și pentru Centru în general.
De ce facem acest lucru? Din două motive.
Primul este că la Centru vin continuu solicitări de sprijin și vrem să fim tot timpul pregătiți pentru a oferi rapid sprijinul de care e nevoie. De cele mai multe ori avem emoții când citim lista de nevoi într-un caz nou și ne întrebăm: „Oare avem cu ce să ajutăm și de data aceasta?”
Al doilea motiv este că este nevoie de o echipă de profesioniști care să ofere 8 ore pe zi servicii gratuite. Și asta încercăm să facem cu mica noastră echipă de 4-5 oameni: consiliere psihologică, asistență socială, sprijin în găsirea unui loc de muncă, consiliere juridică.
Când e nevoie de mai mult de opt ore se lucrează și mai mult, pentru că dragii mei colegi percep locul de muncă și cu sufletul: nu lucrează doar ca angajați, ci le pasă de persoanele care vin la Centru – și le mulțumesc în mod deosebit pentru aceasta.
Dar așa se face că nu avem HR profesionist și nu am reușit să avem angajați care au o moștenire uriașă, sau un soț sau o soție care să câștige cât pentru doi, și nici o companie de unde să încaseze dividende. Așteptăm să apară, îi primim cu covorul roșu dacă vin, cu training de specialitate și cu un birou mic dar plin de probleme grele! Dacă întâlniți astfel de doritori de muncă pro-viață, trimiteți-i la noi!
Revenim la cei care sunt acum la centru, în lipsa unei moșteniri, soț/soție ca mai sus și firmă cu dividende, cred că sunteți de acord că trebuie … plătiți de Centru. Evident, nici Centrul nu este nici moștenitor, nici acționar la altă firmă, și nici căsătorit. Așa că spunem, clar și fără rușine, ci cu responsabilitate că funcționăm complet pe bază de sponsorizări.
Când spun funcționăm nu mă refer doar la salariile angajaților, că nu pentru asta există Centrul, ci mă refer în primul rând la activitatea Centrului.
În ultimii doi ani, peste 200 de persoane au primit sprijinul Centrului Sf. Alexandra: femei în criză de sarcină, mame singure, familii aflate în dificultate, părinți care așteaptă să li se nască un copil. Costul pe beneficiar, fără sprijinul material oferit direct, este de 1.000 ron/lună. La aceștia se adaugă produsele oferite, majoritatea primite ca donație.
Poate părea mult 1.000 ron/lună, dar este vorba de vieți de oameni aflați în momente dificile și de cotitură.
Uneori intervenții sunt pe termen scurt, sub o lună. Altele sunt de 6 luni, un an sau mai mult, până situația lor se echilibrează. De ce oferim și intervenții pe termen mediu și lung, care sunt cele mai costisitoare? Pentru că de la început am ales să nu avem o atitudine de pompier care stinge incendiul și pleacă la următorul caz – pompierii fac așa, pentru că așa trebuie să facă; dar în cazul nostru nu putem lăsa în urmă o casă care nu mai arde, dar este distrusă. Este necesar să oferim un cadru în care probleme mai adânci din viața beneficiarilor să primească o rezolvare, astfel încât ei să își regăsească echilibrul emoțional, sufletesc și un loc potrivit în societate.
Sunt persoane care își termină studiile ca urmare a sprijinului primit, sunt femei care ies din relații abuzive în care au stat captive ani de zile, sunt persoane care nu mai credeau că pot să-și găsească un loc de muncă potrivit și să se bucure de rezultatul muncii lor. Sunt persoane care și-au recăpătat o perspectivă optimistă asupra vieții, văzând că nu sunt singure.
Între beneficiari există o categorie specială.
Deși toți beneficiarii vin cu buletin, așa cum sunt regulamentele centrelor de asistență socială, cei din categoria specială ei nu vin cu buletin… pentru că nu au. Uneori au doar o fotografie și aceea e prima fotografie din viața lor … – ați ghicit, este prima ecografie.
Aseară când pregăteam aceste cuvinte un număr mi-a umplut ochii de lacrimi de bucurie: 50.
50 de beneficiari fără buletin, 50 de copii nenăscuți, care acum trăiesc, dar care aveau toate șansele să nu se nască pentru că mamele lor au rămas singure cu diferite probleme. 50 de copii zâmbesc cum doar copiii pot să zâmbească și se bucură de viață.
E o mare bucurie când vedem trecerea de la prima ecografie din burtica mamei la prima fotografie a nou-născutului. Și e o mare bucurie când vedem trecerea de la chipul tensionat, hărțuit, înspăimântat uneori al femeii în criză de sarcină, la chipul bucuros, recunoscător, împlinit al mamei care a născut.
Vă invităm să fiți parte din misiunea noastră în modul cel mai concret!
În acest moment cheltuielile noastre sunt: chirie, utilități, telefoane, produse de curățenie, salarii, taxe.
Banii pe care îi primim de la sponsorul nostru principal și, până acum, permanent, sunt 15.000 ron/lună. Este o contribuție, fără ea nu puteam începe și nu puteam ajunge aici, pentru care îi mulțumim foarte mult.
Dar dezvoltarea centrului, ca răspuns la nevoile femeilor în situații dificile, a făcut să fie insuficientă această sumă.
Pentru a putea oferi sprijin profesionist celor care au acum nevoie de ajutor și pentru a dezvolta activitățile de susținere necesare în acest moment, e nevoie să ajungem la un buget de 25.000 ron/lună. Pe lângă suma de la sponsorul principal, primim și alte diferite sponsorizări, dar avem nevoie de predictibilitate.
Ce puteți face concret?
Puteți dona oricând considerați dumneavoastră, dar să știți că cel mai mult ne ajută donațiile regulate, indiferent cât de mici. Lucrurile mari se fac cu efort relativ mic, dar constant și din partea multor oameni.
Vă rugăm să ne susțineți în fiecare lună printr-o donație de 10-15 ron. Cu puțin, dar regulat se face mult!
Pentru acest lucru e nevoie să setați în Internet Banking o plată lunară automată către contul RO79RNCB0082153361040001 LEI, BCR Unirii. Pe site-ul centrului găsiși și conturi pentru donații în valută.
Tot în mod regulat, dar anual, statul oferă două posibilități de a direcționa din impozitul plătit statului.
De la 1 ianuarie 2020, puteți completă formularul 230 prin care donați 3,5% din impozitul pe venit pe care dumneavoastră ca persoană îl plătiți statului.
Dacă aveți o firmă sau știți pe cineva care are o firmă, puteți dona 20% din impozitul pe profit al firmei.
Pe fiecare masă există un ghid care explică această procedură fiscală și un model de contract de sponsorizare. Nu plătiți nici un ban din buzunar, ci folosiți posibilitatea oferită de stat de a alege dumneavoastră unde direcționați 20% din acel impozit plătit către stat.
Stimați invitați,
Dumneavoastră o să plecați de la această gală, dar chiar în acest moment există femei care se zbat între a naște copilul sau a face avort datorită unei situații dificile din viața lor. Există familii în care lipsesc cele mai elementare alimente sau produse de curățenie. Există femei singure care se simt neputincioase în a-și crește copiii pe care îi iubesc atât de mult.
Să încercăm să ajutăm pe câteva dintre ele și pe micuții copilași din burtica lor sau din brațele lor, copilași care așteaptă și ei ca mămica să fie ajutată.
Vă mulțumim pentru că vă deschideți inimile către mămici și copii. Cândva o să îi întâlniți și vă vor mulțumi. Acum vă mulțumim noi în numele lor: vă mulțumim, ocrotitori ai noștri, care nu ne cunoașteți, dar ne ajutați!
Foto: Ștefan Dan