7 recomandări pentru femeile afectate de depresie post-natală
20.08.2018
Chrislyn, însărcinată la facultate: „Fiul meu nu mi-a distrus viața, ci mi-a pus-o pe alt făgaș”
19.11.2018
7 recomandări pentru femeile afectate de depresie post-natală
20.08.2018
Chrislyn, însărcinată la facultate: „Fiul meu nu mi-a distrus viața, ci mi-a pus-o pe alt făgaș”
19.11.2018
Show all

Cum să eviți cele mai frecvente greșeli în alăptare

abecedardealaptare.ro

Mama începătoare poate face greşeli când alăptează. Cum le poate evita pentru a alăpta cât mai mult:

Greșeli de evitat pentru mamă:

Să nu ofere ambii sâni când copilul nu se satură de la unul singur.

Să aştepte câteva ore ca să se „umple sânul”, să alăpteze la două, trei ore sau după un program fix stabilit de ea. Aceasta va duce treptat la scăderea lactaţiei. Alăptarea se face la cerere, ori de câte ori vrea copilul să sugă, şi la jumătate de oră dacă e nevoie şi copilul o solicită.

Să nu alăpteze des când copilul trece printr-un puseu de creştere. E posibil să vrea să sugă tot timpul dacă laptele nu îi este suficient, însă e de ajuns să sugă două-trei zile mai intens pentru ca lactaţia să crească şi apoi să vrea să sugă la intervale mai mari de timp.

Să folosească pompa de muls în primele zile când laptele incipient (colostru) e în cantitate mică şi pompa nu îl poate extrage eficient. Colostrul se pierde între piesele pompei, iar mama se descurajează şi mai mult.

Să folosească doar pompa de sân, fără să pună copilul la piept. Pompa nu va putea extrage tot laptele pe care l-ar fi putut extrage copilul. Atunci când are condiții pentru alăptare, firesc este ca mama să alăpteze.

Să ofere laptele din biberon. Biberonul oferit o dată se va transforma în biberonul oferit mereu şi astfel copilul se va învăţa cu un flux rapid de lapte şi va refuza pieptul. Dacă acum copilul ia biberonul şi acceptă şi sânul, nu se va comporta mereu la fel. În timp, în majoritatea cazurilor, va rămâne doar biberonul. Sonda de alimentaţie (atașată la sân) este indicată pentru a nu se crea ataşament faţă de biberon.

Să doarmă separat de copil. Nu e indicat, contactul piele-pe-piele o ajută să producă lapte şi îl stimulează pe copil să sugă bine. Noaptea, e mai simplu să alăpteze la cerere, fiind lângă copil. Odihna o ajută pe mamă să aibă o lactație adecvată.

Să nu alăpteze când este răcită sau ia medicamente banale. Când este bolnavă se produc anticorpi pe care îi va transmite copilului prin lapte. Deci alăptând, îl va ajuta pe copil să lupte cu boala sau să nu se îmbolnăvească. Copilul are nevoie mai mult ca oricând de laptele matern şi de factorii imuni din lapte.

Să îşi spele pieptul cu săpun înainte de a alăpta. Copilul se ghidează după mirosul natural al sânului. Săpunul ar trebui folosit maxim o dată pe zi la duș.

Ca mama, în timpul mesei copilului, să se ocupe de altceva: ascultă muzică, vorbește la telefon, navighează pe net sau primește musafiri. În primele săptămâni, când mama încă învață să își cunoască copilul (cum și cât mănâncă) este foarte important ca ea să fie atentă la modul în care el se alimentează: cât suge eficient, când începe să suzeteze, dacă are vreun disconfort la supt etc. În acest fel,  acomodarea dintre copilaș și mamă va fi optimă.

Citește aici Abecedarul de alăptare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *