23-25 noiembrie – A IV-a ediție a Summitului Alianței România Fără Orfani
23.11.2017CEDCD: APEL către oamenii talentați, cu inimă de voluntar din industria creativă
25.11.20171.000 de copii din Bucureşti au pregătit ceva special pentru Festivalul de Artă Ingenuă „Surâsul copilăriei”
1.000 de copii de la Liceul Teoretic „Sfinţii Trei Ierarhi”, Grădiniţa nr. 111, Şcoala gimnazială nr. 150 şi alte opt insituţii de învăţământ din Capitală au îmbinat mai multe arte într-un un proiect cultural-educativ realizat împreună cu copii care au sindrom Down, autism şi alte dizabilităţi.
În acest scop, ei au avut parteneri Asociaţia Down Plus Bucureşti. Pe 25 noiembrie, ei îi aşteaptă pe bucureşteni să admire rezultatul muncii lor: Diaporama „Stâlpnicul şi ciocănitoarea”, animaţie realizată cu ajutorul colajelor. Festivalul de artă ingenuă „Surâsul copilăriei”, aflat la cea de a treia ediție, a fost aprobat de Primăria Capitalei și PROEDUS-CIVITAS, Centrul de Proiecte și Programe pentru Copii și Tineret din București.
Proiectul și-a propus să susțină prin activitățile sale cultura pe tărâmul educației și să pună în valoare talentul copiilor cu vocație artistică sau al celor pasionați de disciplinele științifice într-un demers educațional unic și integrat, cu o temă generoasă: „Pană-aripă-pasăre-zbor-libertate”.
Foto: Dinu Savopol
Cosmina Dragomir (foto sus), doctor în arte vizuale, profesor de artă şi autoare de cărți și instrumente didactice pentru copii, este unul din cei 16 experţi din proiect. Ea ne-a povestit despre acesta şi ne-a împărtăşit un clip video cu „the making of”:
Încercăm să smulgem copiilor tabletele şi ecranele de mobil unde dau cu unghia în sticlă şi …să-i punem să citească. Sau să rupă şi să lipească hârtie de maculatură. Sau să aline copii şi tineri cu dizabilităţi citindu-le basme sau învăţându-i să rupă sau să lipească hârtie… Sau să alerge şi să se joace ca psihopaţii. Sau să mângâie păsări ca ciudaţii… Sau să renunţe la filme proaste pentru Diafilme create de ei, ce …straniu. O mie de copii. O mie de desene/colaje/schiţe îngereşti şi ingenui.
Copiii sunt asistenţii noştri într-un demers pedagogic care foloseşte resursele lor empatice şi ludice în scopul de a transmite cunoştinţe şi conţinuturi ştiinţifice tinerilor cu tulburări de dezvoltare, Down sau autism. Noi predăm, iar copiii voluntari traduc, folosind limbajul corporal, gesturi şi sunete, se târăsc, se prefac, se prostesc.
Noi, adulţii, rămânem sobri şi fericiţi. La urmă, toţi o mie compunem DIAFILMUL. Contemporan, postmodern, că noi nu privim animaţii proaste. Din hârtie de maculatură şi ambalaje, atât, că noi nu risipim hârtia pentru care se ucid copaci.
Cine e din Bucureşti şi vrea să vadă povestea, e invitat pe 25 noiembrie 2017, orele 18:00, la Cinema Liberty Center.
Profesoara Cosmina Dragomir, din Capitală, este autoarea manualului Arte vizuale şi abilităţi practice pentru clasa pregătitoare şi clasa I.