Lansarea Raportului cu privire la situația copiilor din sistemul de protecție realizat de ARFO
22.11.20171.000 de copii din Bucureşti au pregătit ceva special pentru Festivalul de Artă Ingenuă „Surâsul copilăriei”
24.11.2017Începând din 1963, „I have dream” a reprezentat chemarea la a construi un viitor mai bun și la a avea curajul de a visa si acționa pentru binele umanitații. Plecând de la visul fiecărui copil de a crește într-o familie, anul acesta organizăm a patra ediție a Summitului național. Construim visul nostru în așa fel încât să îl protejeze pe al lor: cum ar fi dacă în România fiecare copil ar crește într-o familie dedicată bunăstării lui. Cum ar fi dacă fiecare om din societate ar fi parte din acest vis aducând talentele, timpul, cunoștințele sau resursele pe care le are pentru ca nici un copil să nu mai fie orfan.
“I have a dream” este un vis îndrăzneț pe care vrem să îl trăim împreună!
Evenimentul reunește peste 500 de participanți: părinți adoptivi, asistenți maternali și sociali, copii adoptaţi sau aflaţi în plasament, lucrători în ONG-uri, angajați şi directori ai DGASPC, clerici, dar și parlamentari.
ARFO2017 își dorește să inspire, să încurajeze și să instruiască persoanele care lucrează cu copiii aflați în dificultate din România.
Summitul va fi precedat de o preconferință care se va desfășura în 22-23 noiembrie: conferința de training pentru specialiști în domeniul asistenței sociale.
Perioada:
Summitul ARFO2017 se desfășoară în perioada 23 – 25 noiembrie.
Va începe în data de 23 cu înregistrarea participanților între orele 15:00 și 17:30, cina de la 17:30 la 19:00, prima sesiune fiind la ora 19:00. Se încheie în data de 25, cu prânzul între orele 13:30 – 15:00.
Preconferința se va desfășura în 22-23 noiembrie.
Vor începe cu înregistrarea participanților în 22 între orele 11:00 si 12:30, prânzul între 12:30 si 14:00 și se va încheia cu prânzul 12:30-14:00 în 23.
Locația:
ARFO 2017 se va desfășura în București, la Crystal Palace Ballrooms.
Cazare:
Anul acesta, cazarea se va realiza pe cont propriu la oricare din hotelurile din București. Totuși, pentru cei care doresc, un număr mare de familii din București s-au oferit să gazduiască și să ofere micul dejun fără nici un cost celor care doresc. Pentru a beneficia de aceasta, vă rugăm ca la înscriere să alegeți opțiunea respectivă și după finalizarea înregistrării vă vom contacta pentru detalii. Una dintre ofertele rezonabile sunt apartamentele în regim hotelier: Residence Hotels.
Cost:
- Summit ARFO 2017, 23-25 Nov, (materiale, prânz, cină, pauze cafea) – 200 lei
- Preconferința, 22-23 Nov (materiale, prânz, cină, pauze cafea) – 100 lei
Pentru ambele evenimente, copiii:
- până la vârsta de 2 ani nu plătesc;
- între 2 și 12 ani, vor plăti jumătate din preț;
- peste 12 ani vor plăti valoarea integrală.
Conținut:
ARFO 2017 va conține sesiuni motivaționale, mărturii inspiratoare, dezbateri legate de posibilitățile de colaborare între stat și organizațiile nonguvernamentale, peste 40 de workshop-uri pe diferite teme susținute de specialiști naționali și internaționali.
Preconferința de training pentru specialiști în domeniul asistenței sociale se adresează tuturor persoanelor care lucrează cu copiii aflați în dificultate: asistenților sociali, asistenților maternali, angajați ai DGASPCurilor și ONGurilor, părinți adoptivi sau de plasament.
Tema preconferinței este Împuternicește-i să conducă: Cum să creezi grupuri de sprijin pentru familiile adoptive și de plasament.
“Izolat”, “Fricos”, “Fără speranță” Aceste emoții au fost exprimate de familii adoptive care s-au aflat în criză și s-au simțit foarte singure. Una dintre cele mai mari nevoi ale familiilor adoptive este un sentiment de apartenență la o comunitate. Ei au nevoie de un loc sigur pentru a fi autentici în ceea ce privește emoțiile cu care se confruntă și provocările care îi copleșesc. Ei au nevoie de un loc în care alții îi pot încuraja și pot oferi soluții. Crearea locurilor la fel cu acesta este centrul atenției acestui workshop de o zi.
Participanții vor învăța despre etapele de dezvoltare pentru familiile adoptive și de plasament și vor identifica familiile cu cele mai mari nevoi de sprijin. Într-un format interactiv vor învăța strategii despre cum să dezvolte grupuri creative de suport. Participanții vor pleca de la acest atelier cu multe instrumente practice și idei despre cum să construiască un grup de sprijin care să atragă familiile care vor veni.
Program
Vorbitori Summit ARFO 2017:
WORKSHOP I – vineri, 24 Noiembrie, 11:30 – 12:30
1. Dezvoltarea unui ataşament securizant la copiii abandonaţi
În ultima perioadă au apărut tot mai multe studii care arată că reuşita relaţiilor de cuplu este condiţionată şi de calitatea ataşamentului format în perioada copilăriei. Se ridică următoarea problemă: dacă ataşamentul format în copilărie este vital în relaţiile ulterioare de la vârsta adultă, atunci care sunt factorii cei mai importanţi în dezvoltarea lui? Câteva răspunsuri: acceptarea necondiţionată din partea persoanelor de referinţă, încrederea şi siguranţa. În cadrul acestui workshop vom încerca să înţelegem rolul acestor factori în dezvoltarea unui ataşament sănătos la copiii abandonaţi.
(Annamaria Balla – Lect.univ.dr. psiholog)
2. Ajutor când adopția pare că a eșuat
Am dat curs acestui minunat vis – am adoptat. Aveam atâtea idei despre cum vom fi ca părinți, despre cum îi vom îndruma prin viață pe copiii noștri. Despre cât de minunat va fi… și totul este atât de diferit! Nimic din ce știam nu merge. Mă simt atât de dezamăgit(ă) și parcă singurul lucru pe care l-aș vrea este să strig “Opriți autobuzul, vreau să cobor din el!”.
În acest workshop, într-o manieră onestă vom vorbi despre așteptări și despre soluții realiste în cazurile în care relația cu copilul adoptat pare mult diferită decât ne-am imaginat.
(Alex Ilie – Director Executiv ARFO, tată a patru copii adoptați, și Corina Caba – Fondator și Director al Fundației Casa Speranței din Oradea, mamă a patru copii adoptați)
3. Impactul adopției și al plasamentului asupra copiilor biologici
Aducând un copil într-o familie adoptivă sau de plasament are un impact nu doar asupra părinților, ci și asupra copiilor biologici și permanenți, de asemenea. Datorită stresului și provocărilor legate de integrarea unui copil în familie, nevoile copiilor biologici pot fi neglijate din greșeală. Acest workshop abordează cinci mari efecte pe care părinții trebuie să le cunoască atunci când aduc alți copii în familie. Acesta va oferi strategii pentru a ajuta familiile să răspundă nevoilor emoționale ale tuturor din casă.
(Jayne Schooler, formator internațional în domeniul traumei, adopției și al asistenței maternale, specialist în dezvoltarea copilului la Back2Back Ministries, Julie Cooper – manager parteneriate internaționale Back2Back Ministries, David Schooler – doctor în teologie, pastor senior și consilier la Back2Back Ministries)
4. Cum experiențele ne modelează fizic și mental
Creșterea și educația noastră ne afectează nu numai emotional ci și fizic. La acest workshop vom vorbi despre efectele fizice al traumei asupra copiiilor și vom sublinia importanța implicării familiei pentru vindecare.
(David Lee – Președinte Asociația Umanitară Un Nou Început)
5. Prevenirea comportamentelor agresive în mediul educațional și online
Este recunoscut faptul că atât bullying –ul cât și cyberbullying-ul, adică hărțuirea în mediul online, pot avea efecte psihologice devastatoare asupra tinerilor și asupra copiilor, în special celor care aparțin grupurilor vulnerabile. Cuvântul „bullying” nu are o corespondență exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Datorită faptului că Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă, acest fenomen este deosebit de greu de studiat și monitorizat. Cazurile de bullying implică cel puțin un agresor și o victimă, iar, în unele cazuri, există și martori. Unii elevi sunt predispuși să fie abuzați datorită siplului fapt că sunt „diferiți”.
În cadrul acestui workshop vom identifica strategii privind prevenirea agresivității și a violenței în mediul educațional și online exersând atitudini și comportamente astfel încât copiii să acționeze cu responsabilitate și cu o bună gestionare a emoțiilor, în deplină siguranță, apelând la metodele specifice educației nonformale, comunicând eficient și activ, promovând toleranța și valorile morale.
(Dana Bălaș Timar, Coordonator Lect. Dr. Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Facultatea de științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială)
6. Iertarea
Știm că ar trebui să practicăm cu toții iertarea, dar unele răni sunt adânci și poate ne este greu să le dăm drumul, mai ales dacă am experimentat respingerea sau abandonul la o vârstă fragedă. Iertarea este acum clasificată în literatura medicală ca o boală și terapia prin iertare este acum folosită pentru a ajuta la tratarea bolilor, cum ar fi cancerul. Ne vom uita la cum și de ce ar trebui să iertăm și să explorăm efectele neiertării. Vom folosi mărturii care au schimbat viața pentru a ilustra importanța iertării.
(Anne Luck – Director la Turning Point Foundation Bulgaria. Este consultant voluntar la Cedar Foundation Bulgaria, asistentă medicală calificată și a lucrat cu copiii cu dizabilități mai mult de 20 de ani.)
WORKSOP II – vineri, 24 Noiembrie, 14:00 – 15:00
1. Grupuri de suport familial: creând o atmosferă vindecătoare pentru copiii vulnerabili
Familia este locul ideal în care se poate crea un mediu vesel, jucăuș, care să aducă vindecare pentru copii. Grupurile de suport, formate prin programul de intervenție bazată pe relație, reprezintă o terapie de grup semnificativă, structurată pe joacă și reprezintă un instrument care îi ajută pe părinți să facă asta. Acest workshop va oferi participanților baza care stă în spatele grupurilor de suport, va furniza mostre de lecții și va asigura o zi de practică plină de amuzament și lucruri practice.
(Jayne Schooler – formator internațional în domeniul traumei, adopției și al asistenței maternale, specialist la Back2Back Ministries în dezvoltarea copilului, Julie Cooper – manager parteneriate internaționale Back2Back Ministries, David Schooler – doctor în teologie, pastor senior și consilier la Back2Back Ministries)
2. Strategii de integrare a diferitelor parti ale creierului
Cu totii ne dorim sa avem copii echilibrati emotional, fizic, cognitiv, spiritual. Vom incerca sa intelegem cum functioneaza creierul copiilor nostri si ce strategii putem folosi ca se dezvolte cat mai sanatos si armonios.
(Alina Muntean – Psiholog)
3. Construirea rezilienței la copiii abandonați
Experiența abandonului este una foarte greu de gestionat de către orice copil aflat în această situație. Pentru că nevoile fundamentale de dragoste, securitate, susținere și încurajare nu au fost asigurate în perioada copilăriei, aceștia dezvoltă sentimente foarte puternice de tristețe, anxietate, teamă – ajungând în timp să aibă o stimă de sine scăzută, un sentiment al inutilității accentuat, capacitate deficitară de relaționare sau adaptare, dificultăți în menținerea unor relații pozitive cu cei din jur, etc.
În cadrul acestui workshop vom vorbi despre cum se poate construi reziliența la copiii separați de părinți – prin reziliență înțelegându-se capacitatea de a face față adversităților/problemelor de orice fel. De asemenea, vom descrie diferite tehnici de lucru utilizate în vederea creșterii rezistenței acestora la experiența traumatizantă a abandonului.
(Alina Costin, Conf. Univ. Dr Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Asistenţă socială)
4. Dezvoltarea auto-controlului la copii
Pe lângă iubire și afecțiune, disciplina este foarte importantă în creșterea și educația copiiilor. În acest workshop vom descoperi câteva principii importante pe care adulții trebuie să le aplice în educația copiilor.
(David Lee – Președinte Asociația Umanitară Un Nou Început)
5. Vindecarea inimii orfane – înfierea și identitatea noastră adevărată în Hristos
Nu trebuie sa fim orfani pentru a avea o inimă orfană. Deși am fost crescut de părinții mei, am locuit cu o inimă orfană timp de 45 de ani. Acest workshop se ocupă de inima rănită și arată cum rănile trecutului nostru nu trebuie să definească cine suntem acum sau să ne modeleze viitorul. Vom explora modul în care putem înlocui inima orfană cu o inimă plina de siguranta de fiu.
(Kevin Luck – Director Fondator al Fundației Turning Point Bulgaria și este deasemenea fondatorul Adopției și Evangheliei. El este un supraviețuitor al abuzului sexual și a suferit de rușine și respingere timp de 45 de ani)
6. Biserica Orfanilor
Care este locul Bisericii in contextul actual in ce privește grija fata de orfani? Cum pot creștinii de azi sa facă pentru ca fiecare orfan sa aibă o familie? Adoptia privită din perspectiva Biblica. Avem o cultura a adopției in Bisarica? Răspunsuri la care trebuie sa răspundem împreuna pentru ca Visul ARFO sa se întâmple.
(Adrian Stanciu – pastor, fondator ARFO)
WORKSOP III – vineri, 24 Noiembrie, 15:15 – 16:15
1. Supervizarea profesională a angajaților serviciilor sociale
Supervizarea profesională se bazează pe critica reflexivă și promovează evaluarea și dezvoltarea competențelor personale și profesionale și performanța în realizarea sarcinilor de muncă. Prin procesul de supervizare, persoana supervizată își dezvoltă critica reflexivă față de propria persoană și față de propria activitatea profesională prin raportare la cadrele obiective ale valorilor, cunoașterii și practicii în domeniul managementului și a intervenției în asistența socială.
(Ana Rădulescu – Conferențiar Universitar Doctor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, Director General al Asociației Asistenților Sociali din România)
2. Stresul traumatic secundar, epuizarea și îngrijirea personală
Subiectul va fi abordat din diferite perspective, de la motivele pentru care tindem să neglijăm îngrijirea psiho-emotională personală, diferențe și asemănări între stresul traumatic secundar și epuizare, indicatori ai stresului traumei secundare și factori care contribuie la acesta, până la semnele de avertizare și strategii de recuperare, strategii și metode de îngrijire personală.
(Alexandru Ilie, psiholog – Director Executiv ARFO)
3. Ciclul Furiei
Atunci când un copil face o criză, ni se pare că a pornit de nicăieri. Aceasta este din cauză că ignorăm mici semnale de dinaintea exploziei. În acest workshop vom descoperi 7 pași prin care, deobicei, un copil trece printr-o criză și cum să răspundem potrivit la fiecare pas.
(David Lee – Președinte Asociația Umanitară Un Nou Început)
4. Spunând adevărul copilului aflat în plasament sau adoptat. Cum ajutăm pe copii să-și înțeleagă povestea propriei vieți.
Când ar trebui ca un copil să afle că este adoptat? Cât de mult din trecutul lui ar trebui să îi spun? Cât de mult ar trebui să știe din lucrurile dureroase și cu adevărat grele? Răspunsul la aceste întrebări și altele le veți putea afla în cadrul acestui workshop interactiv despre comunicarea cu copilul privind trecutul lui. Este legat de o simplă frază biblică: Adevărul te va face liber.
(David & Jayne Schooler – vorbitori și formatori internaționali în domeniul traumei, adopției și asistenței maternale, Julie Cooper – manager parteneriate internaționale Back2Back Ministries, David Schooler – doctor în teologie, pastor senior și consilier la Back2Back Ministries)
5. Identificarea și terapia copiiilor abuzați fizic și/sau sexual
Într-o lume ideală copiii ar fi protejați de abuzurile fizice și sexuale. Dar realitatea tristă este că din 5 copii unul a experimentat măcar o dată tratamente crude/nepotrivite în domeniul fizic și/sau sexual. Problema majoră este că abia 1% dintre aceste cazuri sunt depistate la timp și se pot lua măsuri atât de protecție, cât și de videcare. Cu cât se identifică mai repede abuzul, cu atât procesul de vindecare este mai rapid și mai complex.
(Annamaria Balla – lect.univ.dr. psiholog)
6. Dragostea Tatălui
Aceste workshop subliniază șase tipuri de tați și impactul pe care îl au asupra copilului. Imaginea pe care o avem despre Dumnezeu și relația noastră cu El ca Tată este deseorifiltrată de relația pe care am avut-o cu tatăl nostru pământesc. De ex. dacă am avut un tată absent, am putea simți că Dumnezeu este distant și nu prea îi pasă de noi. Acest lucru poate să afecteze modul în care îi educăm pe copiii noștri.
Vom vedea cum putem arăta mai bine dragostea lui Dumnezeu față de familia noastră prin faptul că avem o imagine corectă a lui Dumnezeu ca un Tată iubitor care poartă de grijă. Fiecare dintre noi are un loc în inima Tatălui unde poate găsi acceptare, semnificație, siguranță și vindecare.
(Anne Luck – Director la Turning Point Foundation Bulgaria. Este consultant voluntar la Cedar Foundation Bulgaria, asistentă medicală calificată și a lucrat cu copiii cu dizabilități mai mult de 20 de ani)
WORKSOP IV – vineri, 24 Noiembrie, 16:30 – 17:30
1. Experiența adopției din perspectiva copilului adoptat – sau ce ar vrea un copil adoptat ca părinții lui să afle, dar nu știe cum să le spună
Ești un părinte adoptiv sau de plasament care ar vrea cu disperare să-și înțeleagă mai bine copilul și să se conecteze mai bine cu el? Aici vei avea ocazia să auzi direct de la cineva care a fost adoptat ce ar dori copiii tăi să îți spună, dar nu știu cum. Acest workshop va ajuta părinții să înțeleagă rănile respingerii suferite de copiii adoptați sau în plasament. De asemenea, vor avea ocazia să cunoască din sentimentele trăite și din marile întrebări pe care le au aceștia, multe dintre ele necomunicate direct vreodată. Vom vorbi de asemenea despre rolul părinților și modul în care îi pot ghida pe copii pentru a ajunge la vindecare.
(Julianna Citiriga – copil adoptat, asistent social Asociația “Un nou început”)
2. Masajul terapeutic al copilului
Un părinte sau îngrijitor poate câștiga încredere și o înțelegere mai profundă asupra modului în care se poate conecta cu copilul lui prin masaj, oferind și primind masaj în timpul cursului și experimentând personal beneficiul bunei atingeri.
(Janet Feavel – terapeut de masaj certificat și practicant în terapia nutrițională, a finalizat studii de specialitate în domeniul nutriției holistice, atingerii terapeutice/masajului și aplică aspecte ale terapiei prin atingere traumatică)
3. Construind capacitatea de relație a unui adolescent: impactul nesfârșit al traumei și pierderii
Creșterea și educarea adolescenților cu istoric de traumă poate fi o sarcină plină de provocări. Acest workshop subliniază importanța înțelegerii impactului traumei asupra dezvoltării unui adolescent; înțelegerea diferitelor tipuri de separare defensivă, dezvoltarea empatiei și înțelegere în gestionarea problemelor emoționale și comportamentale din viața unui adolescent. Participanții vor identifica cel puțin patru instrumente și strategii pentru a-și îmbunătăți calitatea relațiilor cu copiii care au istoric de traumă.
(Julie Cooper – manager parteneriate internaționale Back2Back Ministries, David Schooler – doctor în teologie, pastor senior și consilier la Back2Back Ministries)
4. Cum să mergi liber fără rusine și respingere
Majoritatea persoanelor care fie au crescut într-o zonă de conflict, fie au fost orfani, într-o instituție, vor avea probleme de rușine, respingere și abandonare. Este esențial ca aceștia să aibă acces la slujirea și sprijinul permanent, să aducă stabilitate emoțională și vindecare de la traume și răni din trecut, ajutându-i să se integreze pe deplin în societate și să trăiască o viață plină și sănătoasă. Acest workshop oferă o abordare biblică și practică cu privire la modul de abordare a traumei și a efectelor abuzului sexual și a modului în care trebuie să mergem fără rușine și respingere.
Kevin Luck – Director Fondator Al Fundației Turning Point Bulgaria și este de asemenea fondatorul Adopției și Evangheliei, supraviețuitor al abuzului sexual în copilărie și a suferit de rușine și respingere timp de 45 de ani.
5. Rețeaua “Romania 1:27”
ARFO încurajază pastorii și liderii să creeze o rețea de biserici locale care inspiră adopția și plasamentul familial în rândul creștinilor. Oferim instruire privind adopția sau plasamentul, educația parentală, îngrijirea copiilor care se confruntă cu traume și rolul bisericii pentru susținerea familiilor adoptatoare. Apoi, conectăm Bisericile locale cu ONG-urile care sunt acreditate să ofere servicii de îngrijire a copiilor aflati în situații de risc, pentru a oferi consiliere și ajutor pentru familiile adoptatoare sau de plasament. Pe scurt, ARFO, prin programul Romania 1:27 oferă cadrul, asistență, rețeaua globală și instrumentele necesare pentru a permite succesul acestui proces. Prin acest workshop vom discuta despre inițierea unei rețele locale de biserici și ONG-uri și beneficiile patreneriatelor pentru îngrijirea copiilor aflați în situații de risc.
(Adrian Stanciu – pastor, fondator ARFO)
6. Tratat de pace: înțelegându-te cu adolescentul
Pentru unii părinți, perioada adolescenței reprezintă un factor stresor, generatoar de tensiuni, conflicte, neînțelegeri între ei și propriile odrasle. Pubertatea și adolescența reprezintă etapa unei dezvoltări, care la determinat pe J.J.Rousseau să o caracterizeze ca vârsta celei de a doua nașteri, nașterea întru maturitate.Această etapă a căpătat denumiri diferite: criză de originalitate, furtună și stres, perioada uleiului încins, a marilor idealuri, vârsta de aur. Criza survine deoarece persoana nu reușeste pe baza echipamentului său bio-psiho-social, să treacă dintr-o dată de la stadiul de copil la cel de adult. La capătul acestei metamorfozări apare o nouă personalitate umană. Acestă vârstă constituie o etapă incendiară. Cea mai dificilă perioadă, este cea cuprinsă între 14-16 ani. Nu știi cum să gestionezi acestă etapă? Vrei să rămâi prieten cu adolescentul fiindu-i aproape, dar în același timp departe, înțelegându-l cum se percepe pe sine și lumea exterioară, si nu știi cum? Te invit cu drag să participi la workshop.
(Pîrnău Costel, un adolescent fără adolescență, licențiat în psihologie, masterand, sociologie)
WORKSHOP V – sâmbătă, 25 Noiembrie, 9:00 – 10:00
1. Rolul eredității și a mediului în dezvoltarea copiilor
Ereditatea sau mediul are un rol major în dezvoltarea copilului? Mulți ani la rând cei doi factori au fost puși în poziții antagoniste, ori ereditate, ori mediu. În prezent se încurajează o abordare holistică, în care atât ereditatea, cât și mediul au roluri importante în dezvoltare, chiar existând o relație dinamică și reciprocă între cei doi factori.
(Annamaria Balla – lect.univ.dr. psiholog)
2. Disciplinarea în cazul copilului ce a suferit traume
Acest worksop va aborda chestiuni importante întâlnite în modelarea comportamentului copiilor sau adolescentilor cu istoric de traumă. Deși tendința noastră este de cele mai multe ori să încercăm schimbarea comportamentului rapid acest workshop va pleda pentru abordarea shimbării într-o manieră mai profundă, țintind spre o transformare interioară finalizând cu comportamentul.
Creșterea copiilor și adolescentilor care au suferit traume nu este ceva ce se se poate rezolva rapid, ci mai degrabă un maraton de manifestare a grijei și dragostei.
(Corina Caba – Fondator și Director al Fundației Casa Speranței din Oradea, mamă a patru copii adoptați)
3. Rolul masajului și al nutriției în vindecarea copiilor cu traume
Există răni interoare ale unui copil pe care nu le puteți vedea cu ușurință că sunt rezultatul abandonului, al abuzului emoțional sau al celui fizic. Un angajament pe termen lung pentru exprimarea tactilă plină de iubire și al masajului terapeutic cu ajutorul nutriției poate avea beneficii în vindecare intensă și îndeplinește nevoile cele mai de bază ale copilului de a se simți în siguranță, confortabil și iubit. Numai atunci copilul se poate vindeca, se poate dezvolta în mod armonios și îi merge bine, îndeplinind visul de a fi complet și conectat.
(Janet Feavel – terapeut de masaj certificat și practicant în terapia nutrițională, a finalizat studii de specialitate în domeniul nutriției holistice, atingerii terapeutice/masajului și aplică aspecte ale terapiei prin atingere)
4. Pierdere și jelire în adopție
Ce se întâmplă când adopția eșuează? Cum facem față durerii pierderii copilului pe care îl considerai a fi “al tău”? În timp ce o adopție nereușită și moartea unui copil nu sunt la fel, există totuși multe similarități. Acest seminar va răspunde întrebării cum poți să te recuperezi după efectele unei adopții eșuate și a durerii ce o însoțește.
(Christian și Marie Burtt, părinți “aproape adoptivi”)
5. Călătoria către sănătatea spirituală și emoțională (I)
Studiile recente au arătat că cea mai influentă relație în viața unui copil este cu părintele lui/al ei sau cu cel care îi poartă de grijă. O relație puternică părinte-copil poate limita efectele traumei, poate spori independența și încrederea copilului și îl poate ajuta să exploreze viața pornind de la o bază sigură. Lucrând sau având grijă full-time de un copil cu istoric traumatic poate să îl coste foarte mult pe cel care are grijă de copil, dacă adultul nu este el însuși într-o stare emoțională și spirituală bună. Pe parcursul timpului petrecut împreună vom explora conexiunea dinamică dintre sănătatea emoțională și spirituală. Vom discuta despre cum arată această călătorie. Participanții vor pleca de la acest workshop cu o înțelegere mai profundă și cu instrumente pe care le pot folosi pentru a-și evalua propria sănătate emoțională și spirituală.
(David Schooler – doctor în teologie, pastor senior și consilier la Back2Back Ministries)
6. Atașament versus abandon. Cum poate fi prevenit abandonul copiilor de către specialiștii care lucrează cu tinere aflate în situații de risc
In cadrul acestui workshop vor fi prezentate rezultatele unui studiu longitudinal referior la relația mama-copil, studiu care s-a desfășurat în trei momente: 1) rezidența în Centrul Maternal, 2) perioada de monitorizare post-rezidențială și 3) reevaluarea relației mamă-copil după 15 ani de la plecarea din Centrul Maternal. Studiul pune în evidență rolul atașamentului în prevenirea abandonului și totodată prezintă modalitățile eficiente de intervenție ale unor specialiști precum asistenți sociali sau psihologi. De asemenea, workshopul își propune să implice participanții în analiza tipurilor de atașament, prin intermediul unor exerciții specifice.
(Rebeca Popescu – Doctor în Sociologie, asistent social principal cu experienţă de peste 17 ani în lucrul cu grupuri de risc, autoarea cărții ”Atașament versus Abandon. Rolul asistentului social în prevenirea abandonului copilului”, editura Tritonic, martie 2017)
WORKSHOP VI – sâmbătă, 25 Noiembrie, 10:15 – 11:15
1. Efectele aromaterapiei asupra creierului copilului traumatizat
Ți-ai dori să-ți vezi copilul mai fericit, plin de putere și conectat? Aromaterapia te poate ajuta ân acest sens. Cum? Simțul mirosului poate să ne ajute la armonia și sănătatea creierului, inimii și trupului copilului. Care este legătura dintre copii, creier, miros și stări emoționale și nu numai, e ceea ce veți afla în urma acestui workshop.
(Alina Muntean – Psiholog)
2. Rolul masajului în vindecarea copiilor cu traume. Curs pentru avansați
Creșterea copiilor cu istoric de traumă presupune cunoașterea profundă a efectelor traumei și învățarea modului în care să personalizați atingerea pentru a împlini nevoile speciale ale fiecărui stadiu de schimbare sau a diagnosticelor specifice.
(Janet Feavel – terapeut de masaj certificat și practicant în terapia nutrițională, a finalizat studii de specialitate în domeniul nutriției holistice, atingerii terapeutice/masajului și aplică aspecte ale terapiei prin atingere traumatică)
3. Prizonierul din castel: Cum contracarăm influența traumelor din copilărie asupra vieții noastre?
Experiențele cu puternic impact negativ trăite în copilărie, vorbele, comportamentele celor care ne-au îngrijit, ajung să structureze mintea noastră subconstientă, care este responsabilă de modul în care gândim și ne manifestăm în viața adultă, într-o mare măsură. Mulți oameni ajunși la maturitate realizează că nu își trăiesc viața pe care și-o doresc. Constată o incongruență între viață interioară și cea exterioară. Se simt copleșiți de sentimente de vinovăție, rușine, dezamăgire și tristețe. Observând cu stupoare cum reproduc cu fidelitate, la vârsta adultă, aceleași paternuri cognitiv-comportamentale ale părinților sau a celor care i-au îngrijit, spunându-și în copilărie că nu le vor repeta niciodată. Prezența traumelor întipărite în copilărie în subconștient ne împiedică să ajungem la adevăratul nostru sine și să ne desăvârșim potențialul creator. Cum ne putem debarasa de ele?
(Pîrnău Costel, un fost traumatizat emoțional, afectiv, fizic, un abandonat, licențiat în psihologie, masterand, sociologie)
4. Condiția psiho socială a tinerilor de peste 18 ani care parasesc sistemul de protecție socială. Aspecte privind adaptarea lor la viața indepententă
Societatea, în ansamblul său, instituțiile sociale, au fost interesate, în ultimii ani, de diminuarea numărului copiilor abandonați și ameliorarea climatului din centrele sociale, dar, condiția tinerilor de peste 18 ani care, în conformitate cu legea, trebuie să părăsească instituțiile de protecție socială, a fost mai puțin abordată sub aspectele sale particulare. Ne gândim, concret, la modul în care acești tineri sunt sprijiniți efectiv de către personalul din instituții, în procesul natural de formare a deprinderilor pentru viața independentă spre care pășesc. De multe ori, cele mai simple aspecte comportamental-atitudinale, de relaționare și integrare socială, deprinderi privind igiena personală, cea de autogestionare a relației cu ceilalți și cu sine, deprinderile privind activitatea școlară, cele cu privire la activitățile gospodărești etc., le sunt acestor tineri, dacă nu străine, prea puțin cunoscute și manifeste. Tocmai aceste aspecte au determinat o aplecare a studiului nostru spre această categorie a copiilor instituționalizați, având în vedere faptul că, dacă aceștia nu pot să urmeze studiile de tip universitar sau nu au o pregătire profesională minimă într-un domeniu anume, cu greu vor reuși să desfășoare o activitate care să le asigure venitul suficient pentru un trai decent, o viață independentă, incluzând aici și accesul la o locuință. Dacă nu va reuși integrarea socială, tânărul din instituții va rămâne, pe mai departe, fie dependent de suportul social, în situație de șomaj, ori atras chiar spre grupuri infracționale. Ca urmare, se impune o mai accentuată atenție a instituțiilor cu responsabilitate în domeniul protecției sociale spre acest segment de tineri în condiție de vulnerabilitate socială ridicată.
(Morcan Oana – lect.univ.dr. & Conf.univ.dr Oprea Maria, Catedra de StiintePsiho-socio-umane a Universitatii de Vest “Vasile Goldis” din Arad)
5. De ce adopția nu este “a doua opțiune”
Povestea unei familii de americani cu cinci copii biologici care au adoptat o fetiță de cinci ani dintr-un orfelinat din România. De ce o familie care are deja trei baieți și două fete ar mai vrea să adopte încă un copi? Workshopul vorbește despre cum făcând încă un loc la masă, completează familia.
(Bonnie Klein – mamă adoptivă)
6. Călătoria către sănătatea spirituală și emoțională (II)
Studiile recente au arătat că cea mai influentă relație în viața unui copil este cu părintele lui/al ei sau cu cel care îi poartă de grijă. O relație puternică părinte-copil poate limita efectele traumei, poate spori independența și încrederea copilului și îl poate ajuta să exploreze viața pornind de la o bază sigură. Lucrând sau având grijă full-time de un copil cu istoric traumatic poate să îl coste foarte mult pe cel care are grijă de copil, dacă adultul nu este el însuși într-o stare emoțională și spirituală bună. Pe parcursul timpului petrecut împreună vom explora conexiunea dinamică dintre sănătatea emoțională și spirituală. Vom discuta despre cum arată această călătorie. Participanții vor pleca de la acest workshop cu o înțelegere mai profundă și cu instrumente pe care le pot folosi pentru a-și evalua propria sănătate emoțională și spirituală.
(David Schooler – doctor în teologie, pastor senior și consilier la Back2Back Ministries)