Cum „descifrăm” adolescenții de astăzi. Un interviu cu Iulia Țoța, formator Școala Familiei
07.11.2017Lansarea Raportului cu privire la situația copiilor din sistemul de protecție realizat de ARFO
22.11.2017Mihaela* este o mamă singură, o blondă „zdravănă”, care nu te privește în ochi din prima, dar care cu mult stoicism și abnegație îți povestește felii din viața ei și îți arată comoara acestei vieți, Mirabela*.
Locuiesc într-un bloc vechi, de 4 etaje, la demisol. Pe un culoar lung, spre ghenă, există câteva camere. Într-o cameră de 17 mp, cu o singură fereastră mică, mobilată sumar. Chiar dacă a zugrăvit de câteva ori, se simte același miros, de gunoi menajer și de gaze. Pentru încăpere, plătește 650 lei lunar.
În urma unei relații destul de conflictuale de 1 an și jumătate cu un el (consum de droguri, abuz emoțional, infidelități etc.) a venit pe lume Mirabela.
Mihaela știe din experiență ce înseamnă criza de sarcină. Când le-a spus că este însărcinată, a pierdut orice sprijin al prietenului și al familiei. Mama ei a gonit-o de acasă, din Focșani*, spunându-i „să se descurce” dacă nu vrea să facă avort.
„Mi-am luat viața în mâini.”
După o naștere grea, Mirabela s-a născut subnutrită. Cu multă amărăciune, Mihaela ne-a spus că în timpul sarcinii nu s-a vitaminizat, pentru cu nu a avut suficienți bănuți, a plâns mult și astfel fetița e mai slabă din punct de vedere fiziologic. Însă o privește cu mândrie și spune „e viața mea!” și „îmi dă putere să merg mai departe!”.
Între 2 și 4 ani, Mirabela a stat la o creșă cu program săptămânal, în alt sector față de cel în care locuiește. Așa că, în fiecare săptămână, a străbătut Bucureștiul de la un capăt la altul ca să o ducă și să o aducă acasă. În vacanță a lăsat-o singură, pentru că nu avea la cine să apeleze să stea cu ea: „aveam inima cât un purice, dar nu am avut ce să fac… stătea săraca singură, a înțeles situația.”
Prin compasiunea unei doctorițe, a reușit să îi facă un consult gratuit la ochi și așa a aflat că este mioapă și are nevoie de ochelari, –1,25. Îi mai trebuie și un consult neurologic, deoarece fetița nu are stabilitate motorie, însă lipsa banilor a împiedicat-o să continue investigațiile. Anul trecut muncea la negru și nu avea asigurările medicale plătite.
Creșa a ținut-o pe Mirabela doar până la vârsta de 4 ani, adică până în primăvară. Acum va trebui să o mute la o grădiniță cu cheltuielile aferente, cam 350 lei lunar.
Mihaela a absolvit liceul, a luat bacalaureatul și a făcut mai multe cursuri pentru a putea lucra în industria alimentară, în cea a ospitalității și ca îngrijitor de bătrâni și de copii. În ultima perioadă, a fost menajeră și merchandiser. Salarizarea este simbolică, 800–1300 lei, însă orice ban este important dacă îl poate câștiga.
Acestea sunt slăbiciunile mamei și ale fiicei.
Dar mai există și altceva în afară de slăbiciuni.
Marele atu al Mihaelei și al Mirabelei îl vezi de la prima întâlnire: între ele este o legătură de dragoste pe care aproape că poți pune mâna.
Își dau putere una alteia. Veselia fetiței se împletește cu hotărârea mamei.
Credem că vor reuși, pentru că Mihaela este o luptătoare. Tocmai pentru că este o luptătoare care caută soluții, a înțeles că are nevoie de ajutor. A înțeles că, dacă primii care ar fi trebuit să o sprijine nu au sprijinit-o, asta nu înseamnă că nimeni nu o va sprijini.
Când a venit la Centru, mesajul ei a fost clar: „Vreau să am un job mai bun, ca să pot să îmi plătesc datoriile și să îi ofer un viitor fetiței mele. Vă rog, ajutați-mă!”
În prezent, urmează gratuit ședințe de consiliere vocațională.
Pentru copila cu privire albastră, care la 5 ani pare un îngeraș.
*Numele este schimbat, pentru a păstra confidențialitatea persoanelor care beneficiază de serviciile Centrului.
Și tu poți să faci ceva pentru femeile în criză de sarcină! Implică-te!
Donează pentru Centrul „Sfânta Alexandra Împărăteasa”!
10 lei, 100 de lei sau 1000 de lei, orice sumă donată înseamnă o mână de ajutor pentru femeile aflate în situații de criză.
Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei
Cod fiscal: 36913780
Conturi:
RO79 RNCB 0082 1533 6104 0001 LEI
RO52 RNCB 0082 1533 6104 0002 EURO
RO25 RNCB 0082 1533 6104 0003 USD
Deschise la BCR Unirii
Cod SWIFT: RNCBROBU
Cod BIC: RNCB
Dacă reprezinți o companie, donează pentru femeile aflate în situații de criză 20% din impozitul pe profit datorat statului și cheltuielile aferente sponsorizării se vor scădea din impozit.
Centrul oferă servicii de consiliere și asistență socială femeilor în criză de sarcină, mamelor tinere și adolescente, familiilor aflate în dificultate și părinților care așteaptă nașterea copiilor și doresc să se pregătească pentru aceasta.
Printre serviciile oferite de Centru se numără: consiliere psihologică gratuită, teste de sarcină gratuite, trusou de nou-născut oferit mamelor care au născut recent sau urmează să nască în curând, asistență socială de urgență (îmbrăcăminte, alimente, scutece, în măsura posibilităților), referire către servicii sociale din comunitate (consiliere juridică, medici care supervizează sarcina, cursuri de alăptare, consiliere vocațională, cursuri de formare profesională), grupuri de suport pentru mame și grupuri de suport pentru femeile afectate de traumele post-avort.